Şirin Baba, Olayın Ne Senin?

Pazar sabahı erken uyandım. Şirinler vardı televizyonda. Gömüldüm kanepeye izledim:

Şirin köyünde baraj inşaatı devam etmektedir. Obur Şirin çalışan şirinleri yemek molasına çağırır. Bu arada Şirin Baba uzak tepelerde yetişen otların köklerini toplamak için köyü terk eder. Şirinler üzülür, Şirin Babayı özleyeceklerini söylerler. Tam yemeğe oturacaklarken Gözlüklü Şirin gelir, yemeği durdurur ve işçi şirinlere iş başı yapmasını emreder. Kendisi Şirin Babanın yerini alacaktır, bundan sonra o ne derse o olacaktır. Tüm Şirinler ona güler, dalga geçer, umursamazlar.

Gözlüklü Şirin sinirlenir, evine döner. Diğer Şirinlerden birkaçı hala kapısının önünde onunla dalga geçmektedir. Gözlüklü Şirin bunu yapabileceğini, güçlü ve akıllı olduğuna inanmaktadır. Kapısının önündeki kalabalıktan Müzisyen Şirin’i kolundan çekip evin içine alır. Müzisyen Şirin kötü bir müzisyendir, elindeki trompete üflediğinde evdeki vazolar bile kırılır. Ama Gözlüklü Şirin ona şu teklifte bulunur: “Sen mükemmel bir müzisyensin ve daha iyi bir mevkii hak ediyorsun. Ben Şirinler Köyünün yeni yöneticisi ve kralı olacağım. Seni kraliyet tellalı ilan ediyorum, müzik yap, insanlara bunu duyur!”

Müzisyen şirin artık havalı kıyafetler giymiş halde, elinde trampetiyle köyü dolaşmakta, Gözlüklü Şirin’in krallığını duyurmaktadır. Bu duyurular karşısında etkilenen olmuştur ama Güçlü Şirin bu duruma kızar. Gözlüklüye haddini bildirmeye karar verir ve evine gider. Gözlüklü ona da benzer bir teklifte bulunur. “Sen gerçekten çok güçlüsün, Krallığım senin gibi güçlü birine ihtiyaç duyuyor, Seni ordunun başına geçiriyorum!” Güçlü Şirin etkilenmiştir. Pencereye koşar ve diğer şirinlerden kendine askerler seçer. Hemen silahlanan bu Şirinleri arkasına alan Güçlü Şirin, halka seslenir: “Aletlerinizi alın! Kralımıza bir saray yapacağız!” Halktan karşı çıkanlar olur ama ordunun silahları karşısında çaresiz işe koyulurlar. Gözlüklü Şirin saray istemediği halde Güçlünün bu jestinden pek etkilenir, onu çok taktir eder.

Bu arada köyün yanındaki baraj kimsenin umurunda değildir. Sular tehlikeli şekilde yükselmektedir.

Gözlüklü Şirinin sarayı tamamlanır. Şirinler köyünün içindeki en büyük en lüks binadır. Gözlüklü Şirin yanına Güçlüyü de alır ve bir balkon konuşması yapar, halka teşekkür eder. Müzisyen Şirin kalabalığın içindedir ve kalabalığın tepkilerini yönlendirir, tezahüratları, alkışları o başlatır. Şirine ve diğer birkaç Şirin hala bu krallık işinden memnun değillerdir.

Sonra bir gün Şakacı Şirin gelir ve ordunun başındaki Güçlü Şirin’e o meşhur paketlerinden birini verir. Paket patlar, Güçlü Şirin rezil olur, herkes ona güler. O da gidip Gözlüklü Şirin’e şikayet eder Şakacıyı. Gözlüklü de pek eğlenir olayla ama daha kararını açıklamadan Şakacı Şirin bir paket de onun eline tutuşturuverir saraya gelip. Gözlüklü de şakanın kurbanıdır artık ve Şirinler Köyünde bir ilk olur; Şakacı Şirin’e hapis cezası verilir. Herkes şaşkındır ancak yapılacak bir şey yoktur. Şakacı Şirin siyah-beyaz şeritli mahkum elbisesini giyer, ayağında prangasıyla hapse konulur.

Şirine ve yanındakiler artık harekete geçmeye karar verirler. Gece sessizce hapishaneye doğru ilerlerler. Tanınmamak için maske, gecenin karanlığından faydalanmak için siyah pelerinler takmaktadırlar. Güç bela kaçırırlar Şakacıyı hapishaneden ve peşlerinde askerler ormanın derinliklerine giderler yakalanmamak için. İzlerini kaybettirirler, sabah olur, bir ağaç tepesinde köye bakarlar ve şaşırırlar. Köyün etrafında çitler, çitlerin dışında da bir su kanalı vardır artık. Köye kimse giremeyecek kimse de çıkamayacaktır.

Bu arada köyün yanındaki baraj hala kimsenin umurunda değildir. Artık baraj yıkılmak üzeredir.

Şirine ve grubu köye girmeye çalışır, Güçlünün askerleri karşı koyar. Şirin çileğiyle savaşırlar. Çitler yıkılır, su kanalı üzerine köprü olur, kaçak Şirinler köye girer, çatışma burada da devam eder.

İşler çığırından çıkmak üzereyken Şirin Baba köye geri döner. “Aynı insanlar gibi davranıyorsunuz!” diyerek kızar Şirinlere. Sonra barajı yıkılmaktan kurtarmak için onları çağırır. Barajın kapağını son açmayı başarırlar. Akan su Gözlüklü’nün sarayını yıkar, Gözlüklü Kral olmaktan vazgeçer.

İnsanların düzeni bu kadar güzel anlatılırdı heralde. Müzisyen Şirin medyayı, Güçlü Şirin iktidarın fiziksel gücünü, Şakacı Şirin mizah/muhalefeti, Şirine ve grubu muhalefeti temsil ediyor gibime geldi. Ama Şirin Baba? Gidişiyle düzenin bozulduğu, politikanın başladığı, dönüşüyle de işlerin yolunda koyulduğu bir karakter, bir insan mı yoksa kaybettiğimiz başka bir şey mi?

Ha bu arada bölümü youtube’dan da izleyebilirmişsiniz.

 

This entry was posted in sıkıntı, yeniler and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Şirin Baba, Olayın Ne Senin?

  1. Deniz ALGIN says:

    Okurken oldukça zevk aldım, güzel bir dille yazılmış ve anlatılan şeyler de çok hoşuma gitti. Teşekkürler.

Leave a comment